Koira ja kissa samassa taloudessa

Maailma on täynnä lukuisia tarinoita siitä, miten koirat ja kissat ovat verivihollisia ja toisaalta myös niiden ystävyydestä. Kumpikaan puolisko tarinoista ei ole väärässä, vaan monesti koira ja kissa voivat tulla toimeen aivan loistavasti. Miten sitten kissan ja koiran saa parhaiten sopeutettua yhteiseen elämään? Keinoja on monia, mutta niiden yhdistävä tekijä on kärsivällisyys ja lempeys molempia osapuolia kohtaan ja se, että eläimille jää toisistaan hyviä mielleyhtymiä.

Kuka tulee kenen reviirille?

Aluksi kannattaa kartoittaa aloitustilanne. Onko talossa ensin kissa vai koira, vai tulevatko ne molemmat uuteen kotiin yhtä aikaa? Kissat ovat tunnetusti melko reviiritietoisia, joten siksi niille saattaa olla melkoinen järkytys saada vieras eläin yhtäkkiä omalle alueelleen. Sen vuoksi on hyvä hyvä varmistaa, että kissalle on myös paikkoja, johon koira ei pääse, kuten korkeita telineitä tai hyllyjä jonne kissa pääsee rauhoittumaan tarvittaessa. Uutena lemmikkinäkin taloon tullessaan kissa saattaa olla melkoisen pelokas, varsinkin jos sillä ei ole kokemusta koirista.

Koirien reaktiot kissaan saattavat olla yhtä arvaamattomia. Paljon riippuu koiran temperamentista, suojeluvaistosta ja esimerkiksi metsästysvietistä. Monesti koirat ovat uteliaita, mutta yhtä lailla saattavat suhtautua kissaan aggressiivisesti. Kun kissa ja koira tuodaan yhteiseen asuntoon, on tärkeä varmistaa molempien turvallisuus esimerkiksi portilla. Eläimet voi myös laittaa eri huoneisiin, jossa ne saavat haistella toisiaan oven alta ja tottua uusiin hajuihin. Pikkuhiljaa voi tuoda vaikka toisen tavaroita haisteltavaksi, mutta tilanne vaatii pelisilmää myös omistajalta.

Etene mieluummin liian hitaasti kuin liian nopeasti, niin että molemmat lemmikit saavat tarpeeksi aikaa tottua muutokseen. Lemmikkejä ei myöskään heti alkuun saa jättää yksin toistensa kanssa, vaan niiden tutustumisen on tapahduttava valvotusti. Ole varuillasi, vaikka eläimet suhtautuisivatkin toisiinsa ystävällisesti, sillä muutos voi tapahtua nopeasti kun jompikumpi ärsyyntyy jostain huomaamattomasta.

Molemmille oma tila

Kun kissan ja koiran on saanut tutustutettua toisiinsa, niin että ne voivat olla rauhassa samassa huoneessa, on hyvä kiinnittää huomiota myös muihin yleisiin asioihin. Syökö koira esimerkiksi kissan kupista tai tunkeeko kissa jatkuvasti koiran paikalle nukkumaan ja häätää koiran pois. Nämä asiat tulee korjata sillä ne aiheuttavat tarpeetonta stressiä ja usein myös kitkaa eläinten välille. Molempien on saatava syödä ja nukkua rauhassa niin halutessaan.

Omistajan kannattaa myös tarkkailla lemmikkien välistä vuorovaikutusta. Kissan ja koiran viestintä poikkeaa toisistaan melkoisesti ja siksi ne eivät välttämättä ymmärrä toisiaan. Opeta molemmat eroon huonoista tavoista, jos näet esimerkiksi kissan raapivan koiraa tai koiran käyvän liian rajuksi yrittäessään leikkiä kissan kanssa. Näin lemmikkien välit paranevat, kun ne eivät loukkaa toisiaan tahattomasti.

Alkuun kannattaa pitäytyä rutiineissa

Kun eläimet on saatu rauhallisesti esiteltyä toisilleen, kannattaa tähdätä siihen, että elämä soljuisi mahdollisimman tasaiseen tahtiin ainakin ensimmäisten viikkojen ajan. Eläimet ovat yllättävän herkkiä aistimaan stressiä ja muita tunteita ja se saattaa vaikuttaa niiden omaankin mielialaan. Myös erilaiset tapahtumat kuten juhlat tai esimerkiksi naamiaiset kaikkine asuineen saattavat lisätä stressiä. Pyri siis alkuun välttämään näitä niin lemmikkienkin elämä tuntuu tasapainoisemmalta.

Leave a Reply

mts_cool