Varusteet ulkoiluun koiralle ja itsellesi

Koira on hyvä muistutus monelle käydä aina säännöllisesti ulkona pitkin päivää. Yleensä tulee lähdettyä lenkille koiran kanssa, mutta usein riittää ihan jo pelkkä happihyppely. Lyhytkin lenkki voi riittää ja varsinkaan talven pakkasilla ei kannata tehdä niin pitkää lenkkiä, vaikka koira ei juuri pakkasesta näyttäisi olevan moksiskaan – ihan jo vartin lenkki toimii vallan mainiosti. Tärkeintä on, että koira saa raitista ilmaa ja pääsee nostamaan jalkaansa pihalle.

Ja kuten sanottu, koiran kanssa tulee lähdettyä todennäköisemmin ulos kuin yksin. Lisäksi koira on erinomainen kaveri ja pelkästään koiran läsnäolo riittää laskemaan stressiä ja verenpainetta. Mietipä, kuinka paljon terveyshyötyä saa siitä, että koiran kanssa alkaa urheilemaan. Tämä tekee hyvää sekä fyysisesti että henkisesti niin koiralle kuin myös sinulle itsellesikin.

Koiran kanssa urheilusta tulee ensimmäisenä mieleen agility ja muut vastaavat lajit. Omistaja saattaa alkaa miettimään, paljonko tällaiseen kuluu rahaa. Ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, sillä koiran kanssa voi urheilla myös kevyemmin, ja tavalliset urheiluvaatteet riittävät siihen, että koiran kanssa voi alkaa harrastaa.

Sopivat vaatteet mukaan

Jahka koiran kanssa alkaa harrastamaan lenkkeilyä vähän enemmän, kannattaa panostaa varusteisiin. Se, että molemmilla, sinulla ja koirallasi, on hyvät ja istuvat urheiluvaatteet, tekee lenkkeilystäkin taas piirun verran mukavampaa. Ne, jotka ovat käyneet armeijan, tietävät varmasti sanonnan, ettei ole olemassa huonoa säätä vaan ainoastaan huonoja varusteita. Eli kun varusteet ovat kunnossa, ei sinulla ole mitään tekosyitä jäädä sisälle vaikka sää olisikin vähän epämiellyttävä.

Pukeutumisessa kannattaa muistaa se, että kylmään voi joko tottua tai sitten pukeutua oikein sitä varten. Kannattaa aina suosia kerrospukeutumista niin omalla kuin koirankin kohdalla, sillä vaatteita on helppo poistaa aina sen mukaan, miten lämmin tulee ja miten perusteellisesti täytyy suojautua vaikkapa tuulelta. Koiran kohdalla kannattaa suosia ohuita ja vettä pitäviä kerroksia, sillä koiralla on luonnostaan turkki, joka pitää sen lämpimänä suurimman osan vuodesta.

Talven kovilla pakkasilla voi joutua lisäämään myös koiralle hieman lämpimämpää kerrosta ja silloin kannattaa suosia neuleita, jotka peittävät vartalon ja eturaajat. Eteenkin lyhytkarvaiset koirat saattavat tarvita tällaisia neuleita pysyäkseen lämpimänä talvella. Myös koirien kengät tai saappaat on hyvä hankkia, ja koiran tulisi opetella näiden käyttöä jo pennusta lähtien. Koirien saappaista käydään aina silloin tällöin keskustelua, joka pyörii sen ympärillä, kuinka tarpeellisia ne ovat. Saappaat pitävät lattiasi siistinä, mutta suojaavat koiran käpäliä myös pakkaselta ja kesäisin kuumalta asfaltilta.

Muut tarvikkeet

Pelkät urheiluvaatteet eivät kuitenkaan riitä, vaan kannattaa pitää mielessä myös kaikki muu, mitä koiran kanssa ulkoilussa tarvitaan. Koiralle kannattaa varata pyyhe tai muu alusta heti kodin sisäänkäynnin yhteyteen, jossa pääsee kuivaamaan käpälät. Tämä kannattaa tehdä pitkin vuotta myös silloinkin, kun ei ole niin isoa tarvetta. Näin koira oppii siihen, että tassut putsataan aina sisääntulon yhteydessä eikä siitä synny ylimääräistä sähläystä, jahka syksyn sateet tulevat.

Kesäisin kannattaa varata mukaan paljon vettä; mieluummin liikaa kuin liian vähän. Koiran suu kuivuu melko nopeasti, koska läähättäminen on käytännössä niiden ainoa keino hikoilla. Koiralle tulee sitä nopeammin lämmin, mitä paksumpi turkki sillä on. Jos pystyt suunnittelemaan lenkkireittisi, kannattaa valita sellainen, jossa on jonkin verran myös varjopaikkoja, jotta koiran ei tarvitse olla koko aikaa paahteessa. Tähän voi myös varautua ottamalla mukaan sateenvarjon, jonka alle koira pääsee suojaan vaikkapa taukoa pidettäessä.

Leave a Reply

mts_cool