Eläinten asusteet – turhuutta vai tarpeellista?

Jos selailee hetken Instagramia tai vaikkapa Pinterestiä, törmää pian kuviin, joissa eläimillä on päällään erilaisia söpöjä vaatteita tai asusteita. Ovatko nämä täyttä turhuutta, jota hyvin toimeentulevat länsimaiset lemmikinomistajat lemmikeilleen hankkivat tyhjää elämäänsä jollakin täyttääkseen, vai onko ainakin osa lemmikkien asusteista tuikitarpeellisia? Otamme tähän kantaa tässä artikkelissa.

Turhakkeet

Osa eläinten vaatteista ja asusteista on täysiä turhakkeita. Itse asiassa niistä voi olla jopa haittaa. Eläimet näyttävät ilman asuteitakin aivan riittävän söpöiltä, eikä niitä tarvitse asustaa huippusöpöillä vermeillä. Monikaan eläin ei tykkää pukeutua eikä anna vapaaehtoisesti pukea päälleen vaikkapa balettihametta. Sitä paitsi puettaessa eläimiä turhan päiten vaatteisiin, luodaan niistä pehmolelumainen vaikutelma, mikä saattaa saada esimerkiksi lapset pitämään eläimiä leluina ja unohtamaan, että nämä söpöläiset tuntevat kipua eikä niitä voi esimerkiksi heitellä samaan tapaan kuin pehmoleluja. Toisaalta turhat vaatteet saattavat inhimillistää eläimiä liikaa, mikä sekään ei ole hyvä asia. Eläin on aina eläin, eikä sitä pitäisi kohdella kuten ihmistä, vaan sitä pitäisi lähestyä sen omilla ehdoilla.

Tarpeelliset

Vaikka pääsääntö onkin se, etteivät eläimet tarvitse söpöilyvaatteita tai -asusteita, on kuitenkin olemassa tiettyjä asusteita, joista on oikeasti hyötyä ja joiden käyttö on täysin perusteltua. Hyviä lemmikkivarusteita löytää esimerkiksi kellfri-sivustolta, joka ei tarjoa lainkaan eläinten turhia söpöilyvaatteita ja -asusteita, vaan ainoastaan tarpeellisia ja käyttökelposia varusteita, jotka auttavat lisäämään eläinten hyvinvointia.

Joissakin tilanteissa esimerkiksi koirat ja hevoset tarvitsevat lämmittäviä vaatteita tai loimen. Esimerkiksi karvattomat tai lyhytkarvaiset koirat eivät pärjää Suomen pakkasissa ilman suojaavaa vaatetusta. Kun koiranhankintaa harkitaan on tärkeää sitoutua huolehtimaan koirasta asianmukaisesti sen koko elämän ajan. Kylmältä suojaaminen on tietyissä tapauksissa äärimmäisen tärkeä osa tätä huolenpitoa. Valitse siis koirallesi tarvittaessa asianmukaiset ja mahdollisimman mukavat vaatteet talvipakkasten varalle. Muista suojata myös koiran tassut.

Myös erilaiset valjaat ja hihnat ovat tärkeitä niin koirille kuin kissoillekin. Koiralla on hyvä olla myös kaulapanta, josta löytyy koiran nimi sekä omistajan puhelinnumero. Myös kissalle voi harkita pannan hankkimista, jos on vaarana, että kissa saattaa päästä karkuteille, ja kunhan varmistaa, että panta on kissoille sopivaa mallia. Toisaalta pantaa parempi tapa merkitä kissa on sen siruttaminen.

Kissaa ei saisi ulkoiluttaa taajama-alueilla lainkaan yksin vapaana. Tällaisella alueella se on vaarassa joutua onnettomuuksiin, sekä voi aiheuttaa haittaa muille asukkaille ja eläimille esimerkiksi pissaamalla lasten hiekkalaatikkoon tai tappamalla taajaman lintuja. Catio tai suojattu parveke on hyvä keino tarjota kissalle mahdollisuus ulkoiluun, mutta myös valjaista voi olla apua. Kissan valjaiden tulee olla mahdollisimman tukevat, sillä pelästyessään kissa on kuin Houdini, joka kiemurtelee itsensä ulos valjaista, elleivät ne ole asianmukaiset ja kunnolla kissan päällä. On valitettavaa, että koirille valmistetaan huomattavasti enemmän valjasmalleja kuin kissoille ja että koirien valjaat ovat yleensä huomattavasti laadukkaampia kuin kissojen. Isokokoisten kissarotujen omistajat voivat onneksi valita kissalleen valjaat pienten koirien valikoimista ja saada näin kissalleen hyvät ja tukevat valjaat, joissa ulkoilu sujuu turvallisesti. Tällaiset tarpeelliset asusteet ja tarvikkeet auttavat parantamaan lemmikin elämänlaatua eivätkä ole turhakkeita!

Leave a Reply

mts_cool