Piristä lemmikin oloja helposti

Suomalaisissa lemmikkitalouksissa törmää aina siihen, että lemmikki muistuttaa olemassaolostaan jokaisessa huoneessa. Jos karvoja ei löydy kaikista vaatteista, niin sitten lemmikin lelut on kannettu pitkin lattioita, jotta aina löytyisi valmiiksi jotain tekemistä.

Lemmikit ovat usein jopa perheenjäseniä ja niiden hyvinvointiin halutaan panostaa aiempaa enemmän. Nykyään ihmiset ovat myös paremmin tietoisia siitä, että vaikka koira saattaisikin syödä sinun tähteitäsi, sen ei ehkä kannattaisi. Lemmikkien mukavuuteen halutaan panostaa myös hieman pienimuotoisemmin ja estetiikka edellä: vuodekatokset, vähän hienommat pannat tai ulkoiluvaatteet menevät hyvin kaupaksi ja niitä on saatavilla kaiken kokoisille lemmikeille.

Ja vaikka lemmikeistä riittäisikin vaivaa, ovat ne silti sen arvoisia ja suomalaiset rakastavat lemmikkejään tästä huolimatta. Niiden avulla moni selviytyy yksinäisyydestä ja pitää siten parempaa huolta ihan omastakin hyvinvoinnistaan. Koiran kanssa tulee lähdettyä lenkille todennäköisemmin kuin yksinään.

Oma nurkkaus

Suomalaisten tavallisimmat lemmikit, eli kissat ja koirat, vaikuttavat usein melko erilaisilta, mutta niillä on kuitenkin ainakin yksi yhteinen tekijä. Ne tykkäävät omasta tilasta ja oppivat usein melko nopeasti, missä saa otettua parhaiten torkut. Tällöin kannattaa varmistaa, että lemmikillä on se oma nurkkaus, johon se voi vetäytyä. Aina ei vaikkapa koira jaksa olla ihmisten kanssa, kissoista nyt puhumattakaan, joten lemmikin oma nurkkaus on melko lailla sama asia kuin lapselle se oma huone.

Lemmikin, oli kyseessä sitten kissa tai koira, omaan nurkkaukseen kannattaa hankkia vuodekatokset sillä ne luovat lemmikille vaikutelman luolasta tai pesäkolosta, joka puolestaan vaistomaisesti antaa lemmikille mielenrauhaa näissä nurkkauksissa. Eteenkin kissat ovat tarkkoja tästä ja pitävät huolen siitä, että oma tila on niin sanotusti hallussa.

Paljon pihalla olevalle koiralle voi luonnollisesti nikkaroida myös vaikkapa koirankopin, jossa koira saa viettää aikaa rauhassa. Huomioi kuitenkin kaikki koiran tarpeet ja eteenkin sen vaatima tila: tarkkaile, millaisessa asennossa koira tykkää nukkua, jotta osaat mitoittaa kopin oikein. Kannattaa myös pitää mielessä, että vuodekatokset sopivat myös sadesuojaksi koirankopille, ja liiallista sadesuojaa ei koskaan Suomen oloissa ole.

Omat lelut

Se, että lemmikin leluja on pitkin asuntoa, tuntuu kyllä melkoiselta siivousurakalta, mutta näin se vain on. Koiria ja kissoja voi toki yrittää kouluttaa siihen, että ne vievät lelunsa johonkin yhteen laatikkoon, mutta varsinkin omakotitalossa lemmikin ymmärrys tähän ei riitä. Kannattaakin siis aloittaa siitä, että lemmikillä on oma lelujen säilytyspaikka parissa huoneessa erikseen. Näin lemmikki oppii paremmin, että leluille on omat paikkansa.

Toisaalta kannattaa myös pitää mielessä, että suurin osa lemmikeistä saa leluja joka vuosi lahjaksi vaikkapa jouluna, eli vuosien varrella niitä myös kertyy nurkkiin. Lemmikit valikoivat myös melko nopeasti omat lempilelunsa, ja siksi osa leluista jää pakostakin taka-alalle.

Herkkuja maltilla

Valitettavan moni suomalainen kuvittelee, että herkut ovat rakkauden osoitus lemmikeille. Näin ei kuitenkaan ole, vaan herkkuja kannattaa antaa maltilla. Esimerkiksi selvityksen mukaan joka kolmas suomalainen koira on ylipainoinen, eli jos et ole aiemmin kiinnittänyt huomiota koirasi herkutteluun, on hyvinkin mahdollista, että sen kannattaa alkaa laihdutuskuurille.

Kuten jo aiemmin sanottu, koiralle ei kannata antaa aina niitä omia tähteitä, vaikka koira niitä söisikin. Erityisesti kannattaa välttää mausteita ja liiallista suolaa. Kissat puolestaan oppivat usein syömään vain omia herkkujaan ja sitten yhtä nopeasti ne myös alkavat kerjäämään niitä. Lemmikeille kannattaa opettaa jo varhain, että herkkuja saa vain tietyissä säännöllisissä tilanteissa ja vaikkapa soosipadan nuoleminen ennen tiskikoneeseen laittoa on jo monelle koiralle herkku.

Leave a Reply

mts_cool