Kissa lemmikiksi: Mitä kissa tarvitsee?  

Haaveiletko kissan hankkimisesta? Lemmikin ottamista kannattaa harkita tarkasti, sillä eläimet tarvitsevat paljon rakkautta ja huolenpitoa. Kissa ei ole lahja eikä kokeilu, vaan sinun on ajateltava sitä elämänkumppaninasi. Kissa voi elää jopa parikymmentävuotiaaksi, mikä on verrattain pitkä ajanjakso myös ihmiselämässä. Hoitaminen vaatii sitoutumista, eikä kissaa voi jättää yksin lomamatkojen ajaksi. Tässä artikkelissa kerromme, millaista huolenpitoa ja millaisia tarvikkeita kissa tarvitsee.

Pakolliset perushankinnat

Kissan perustarvikkeisiin eli niin sanottuihin pakollisiin hankintoihin kuuluvat ainakin hiekkalaatikko, kuljetuskoppa sekä ruokailuun ja juomiseen liittyvät astiat. Näiden lisäksi kannattaa hankkia kunnollinen kiipeily- ja raapimispuu, jotta kotisi pinnat ja huonekalut säästyvät kissan jäljiltä. Samalla kissasi purkaa energiaa kiipeilessään omassa puussaan. Erityisesti sisällä elävät kissat kaipaavat paljon virikkeitä, joten sinun täytyy hankkia kissallesi myösö jotakin leluja. Lelu voi olla paperitollo, heinänkorsi tai vanha sukka, mutta se voi olla myös jokin kaupasta ostettu lelu. Sisäkissa tarvitsee myös ulkoilua, ja sitä tarkoitusta varten on hyvä hankkia valjaat. Jos käytössäsi on oma piha, voit tehdä karvaisesta ystävästäsi ikionnellisen ja rakentaa hänelle oman tilan ulkoilua varten!

Myös eläinlääkärikäynnit, rokotukset ja matokuurit voidaan laskea kuuluviksi kissann pakollisiin hankintoihin, sillä ne kuuluvat jokaisen kissan perushoitoon. Kissa on rokotettava säännöllisesti sekä madotettava pari kertaa vuodessa.

Cute European kitten eating isolated on white background, animal portraitKissan ravinto

Toki kissa tarvitsee hiekkalaatikkoonsa myös kissanhiekkaa sekä hänelle sopivaa ravintoa. Kissa on lihansyöjä, joten hänen ruokavalionsa tulee sisältää riittävästi proteiinia ja rajoitetusti hiilihydraatteja. Kissa tarvitsee myös riittävän määrän rasvaa, kivennäisaineita sekä vitamiineja. Kissan ravinnon tarve vaihtelee hänen elämäntilanteensa mukaan, ja kissan omistajan kannattaakin ottaa selvää, millainen ravinto hänen lemmikilleen kulloinkin sopii. Oivallisia vaihtoehtoja karvaisen ystäväsi ravinnoksi ovat teolliset kissanruuat, joita saa lähes kaikista ruokakaupoista. Pitkään jatkuessaan vääränlainen ruokavalio voi aiheuttaa kissalle monenlaisia sairauksia, lihaskunnon heikkenemistä ja ruokahalun vaihtelua.

Muut tarvikkeet

Pakollisten tarvikkeiden lisäksi kissalle voi hankkia mielin määrin leluja ja muuta viihdykettä. Kissat ovat leikkisiä otuksia ja viihtyvät usein leikeissään myös yksin. Virikkeettömässä ympäristössä elävä kissa voi passivoitua tai vastaavasti keksiä itse virikkeitä, jotka eivät kuitenkaan välttämättä ole muiden perheenjäsenten mieleen. Järjestä siis kissalle riittävästi virikkeitä työpäiväsi ajaksi, jotta kissasi ei turhaudu. Yleensä kissat tykkäävät myös katsella ikkunoista ulos, ja sitä varten he tarvitsevat ikkunan lähellä olevan tähystyspaikan esimerkiksi pöydällä tai ikkunalaudalla. Voit piilottaa osan kissasi ruoka-annoksesta aktivointilelun sisään, jolloin kissasi joutuu näkemään vaivaa ruokansa eteen. Myös kissakaverin hankkiminen voi olla pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu, mutta musta kuitenkin, että kaikki kissat eivät tule keskenään toimeen. Kissa ei myöskään pidä muutoksesta, joten myös virikkeiden tarjoamisessa kannattaa pitäytyä tutuissa ja turvallisissa rutiineissa.

Leave a Reply

mts_cool