Mitä marsu tarvitsee?  

Oletko haaveillut pienestä jyrsijästä lemmikkinä? Tässä artikkelissa kerromme, millaisia tarvikehankintoja marsun hankkimiseen liittyy.

Millainen eläin marsu on?

Lemmikkimarsut kuuluvat jyrsijöihin, ja luonteeltaan ne ovat seurallisia laumaeläimiä. Marsut voivat elää häkissä tai aitauksessa, eivätkä ne juurikaan pidä kiipeilystä. Jos etsit eläinystävää pitkäksi ajaksi, marsu ei ehkä ole sopivin valinta, sillä se elää tyypillisesti vain 5-7 vuotta. Marsuja on monia eri rotuja, ja ne eroavat toisistaan esimerkiksi karvan pituuden, värin ja sileyden suhteen. On myös tärkeää tiedostaa, että marsut ovat kasvinsyöjiä eikä niiden ruokavalion tule sisältää mitään eläinperäisiä tuotteita. Marsujen ääntely on monipuolista ja vivahteikasta, ja jotkut lajin edustavat osaavat jopa laulaa.

Mitä tarvikkeita pitää hankkia?

Lähtökohtaisesti marsu tarvitsee ennen kaikkea oman asunnon, kuten häkin tai aitauksen. Koska marsut eivät yleensä ole kiipeilyn ystäviä, on häkin lattiapinta-ala korkeutta tärkeämpi valintakriteeri. Eläinsuojelulain mukaan kahden marsun asuttaman häkin tulee olla kooltaan vähintään 65 cm x 45 cm, eli pinta-alaa yhtä marsua kohti on oltava vähintään 0,15 m2. On kuitenkin suositeltavaa hankkia lain edellyttämää minimiä suurempi häkki, jotta lemmikkisi varmasti voi hyvin ja häkkiin mahtuu riittävästi virikkeitä.

Curious guinea pig looking around the corner carefully

Tärkeimpiä hankintoja häkin sisäpuolelle ovat ruokakuppi, juomapullo sekä pesämökki nukkumista varten. Jotta häkki olisi marsulemmikillesi mukava asuinpaikka, sen pohjalla täytyy laittaa kuiviketta, esimerkiksi haapahaketta. Kuivikkeet tulee vaihtaa vähintään kerran viikossa häkin puhdistuksen yhteydessä.

Marsut ovat kasvissyöjiä, joten ne pitävät tuoreesta heinästä. Heinää onkin hyvä olla tarjolla koko ajan, ja siihen voi sekoittaa erityisesti marsuille tarkoitettua rehua. Rehusta karvainen ystäväsi saa kaipaamansa lisäravinteet oikeassa suhteessa, eikä hänen hyvinvointinsa vaarannu turhaan. Monista muista eläimistä poiketen marsun C-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä marsun elimistö ei sitä osaa itse valmistaa. C-vitamiinijauheen voi sekoittaa juomaveteen tai vaikka ripotella suosikkiruoan päälle. Marsulle voi tarjota myös kuivatettua leipää tai tuoreita kasviksia, mutta niihin lemmikki on totutettava vähitellen vatsavaivojen välttämiseksi.

Marsun virikkeet

Koska marsut ovat laumaeläimiä, olisi niitä hyvä hankkia kerralla vähintään kaksi. Paras virike marsulemmikille onkin lajitoverin seura. Vaikka yksinäinen marsu kesyyntyisikin ihmisen syliteltäväksi, ei pelkästään ihminen voi koskaan täyttää kokonaan hänen sosiaalisuuden tarvettaan. Häkkiin asennettavista virikkeistä marsuille sopivat hyvin esimerkiksi erilaiset tunnelit, putket, tyynyt, riippumatot tai vaikkapa salaattipallo. Tutustu vaihtoehtoihin ja löydä niiden joukosta sinun lemmikkiystävällesi mieluisimmat lelut ja muut virikkeet!

Leave a Reply

mts_cool